Pam de pinguïn – De voordelen van een pinguïn in de kinderkamer

Pam de pinguin

 

Door Merel Obermeijer

De zoektocht naar Pam

Als slaapcoach ben ik al 16 jaar op zoek naar een goede slaaptrainer die ouders kan ondersteunen in het proces om hun kind te leren in- of doorslapen.

Allerlei slaaptrainers

En in deze periode heb ik veel verschillende soorten slaaptrainers voorbij zien komen. 

Schapen met ogen die hard open klakken in de ochtend dat het kind zeker wakker wordt, ook al zou het fijn zijn als het nog een doorsliep. 

Een ‘nachtlampje’ met een tikkende klok erin. Waargebeurd verhaal: een vader vertelde me dat hij het nachtlampje woedend achterin de kast heeft gegooid. Na 2.5 jaar niet doorslapen werd hij niet alleen gek van het gebrek aan slaap, maar door het harde tikken van de klok hield hij de slaapcoaching niet vol. 

Een slaaptrainer met een klok dat blauw licht geeft. Wanneer je kinderen wil helpen met het ontwikkelen van een bio ritme, dan is wit/blauw licht in de kinderkamer niet verstandig. En zeker niet dichtbij het kind op het nachtkastje.

Zo kan ik nog wel even doorgaan.

En toen kwam ik Pam tegen!

Ik was toen ook heeeel erg blij dat ik Pam de pinguïn ontmoette. Deze slaaptrainer heeft vele voordelen. Pam is bijvoorbeeld een draadloze speaker, koppel je smartphone aan Pam en je kan zogenaamde white noise afspelen. Wanneer je kleine moeite heeft met in slaap vallen, kan volgens onderzoek white noise net dát zetje geven in de goede richting.

Soms heeft je kind gedurende de nacht licht nodig om hem of haar gerust te stellen. De pinguïn is ook in te stellen als een nachtlamp. Er zijn meerdere kleuren, maar bijvoorbeeld de rode kleur is rustgevend. Bovendien beïnvloedt deze kleur ook niet negatief de aanmaak van melatonine (slaap hormoon).

Wanneer je tijdens het avondritueel een boekje voorleest kun je dit ook doen bij het rode lampje, dan zet je hem iets feller. Als er ‘s nachts een luier verschoond moet worden dan kunnen ouders ook het rode lampje gebruiken. Je kunt, lekker vanuit je eigen bed, via je telefoon white noise aanzetten. Altijd handig als je kleine wakker wordt in de nacht en alleen dat extra zetje nodig heeft om weer verder te dommelen.

Pam is geschikt voor alle leeftijden

Pam heeft een klokje aan de onderkant, je ziet dus pas hoe laat het is wanneer je de pinguïn optilt. En dat is erg handig voor oudere kinderen. Voor hen is het vaak frustrerend dat het slapen niet lukt. Telefoon en klok uit de kamer en goede slaapcoaching van het kind is dan van belang. Maar een wekker is dan wel zo handig! Pam werkt hiervoor super. 

Pam slaaptrainer functiePam’s slaaptrainer functie werkt heel intuïtief en is daarom makkelijk te gebruiken voor kinderen van alle leeftijden. Gedurende de nacht kleurt Pam rood, dit betekent tijd om te slapen. Wanneer je kind wakker wordt en hij of zij ziet het oranje licht, dan moet er nog 30 minuten gewacht worden totdat het groene licht tevoorschijn komt! 

Hoe je Pam in de praktijk kan gebruiken

Net iets te vroeg wakker? In de ochtend vertelt Pam je kindje dat het nog even moet wachten. Pas wanneer Pam groen is mag je kind uit bed. Wanneer Pam oranje en rood is, is het nog niet zo ver.

Wachten leren kinderen overdag. Tijdens slaaptraining krijgen ouders handvatten hoe ze hun kinderen kunnen trainen bij uitgestelde behoeftebevrediging en het leren wachten. Lukt het overdag? Dan lukt het ‘s nachts ook veel makkelijker. In de ochtend een half uur wachten tot de pinguïn groen wordt moeten ze stap voor stap leren. Heb je een actieve tweejarige thuis? Naast overdag leren wachten kan je ook om 6.30 in de ochtend leren wachten met Pam.

PAM_NL_Pink_6_Connect-your-phone-LRWacht samen met je kleine 3 minuten in zijn of haar donkere kamer en speel een rustgevend muziekje door Pam’s draadloze speaker. De volgende dag, je verlengt het wachten tot 4 minuten. Beetje bij beetje rek je de wachttijd op tot een halfuur en dan wordt Pam’s kleur groen! Missie geslaagd en een nieuwe dag met leuke dingen gaat beginnen. 

Ten slotte, en dit is persoonlijk: ik vind Pam’s design erg mooi! Pam misstaat niet in de kinderkamer en staat ook cool in een tienerkamer, dat is ook wat waard!

 

Disclaimer: Alle gedachten en meningen zijn die van mij zelf en worden niet beïnvloed door ZAZU Kids.

Merel Obermeijer – slaapdeskundige, opvoedcoach en moeder van twee boefjes Noah en Loïs

Merel Obermeijer